Edu Comelles: SONS DE LA FESTA
Edu Comelles: SONS DE LA FESTA
Edu Comelles: SONS DE LA FESTA
Edu Comelles: SONS DE LA FESTA
Edu Comelles: SONS DE LA FESTA
Edu Comelles: SONS DE LA FESTA

Edu Comelles: SONS DE LA FESTA

El paisatge sonor és el conjunt de sons que ens envolten en el nostre dia a dia, des dels sons més quotidians fins a les bandes de música, passant pel pas de la gent, les campanes i l’ebullició d’una ciutat.

Els paisatges sonors ens expliquen a través de l’escolta com som i qui som. Alhora, el paisatge sonor és testimoni, arxiu i memòria de la identitat i el patrimoni immaterial de cada lloc; i, per tant cal preservar-lo.

En la sala d’escolta que s’ha disposat a l’IVAM CADA, l’espectador o oient podrà endinsar-se en un entorn immersiu on, a través del sentit de l’oïda, viatjar al bell mig de la festa. Gràcies a la força evocadora del so, en aquest espai, a les fosques, podrem centrar l’atenció en l’escolta i deixar-nos portar.

El conjunt de gravacions que hom pot sentir a la sala són el fruit de dues campanyes d’enregistrament de paisatge sonor de la Festa de Moros i Cristians d’Alcoi. Els enregistraments es van realitzar els anys 2010 i 2011.

El material va ser enregistrat amb microfonia d’alta qualitat en diverses localitzacions i dies de la festa. La composició final no és un retrat sonor fidel de la Festa, sinó una mostra del ric paisatge sonor dels alcoians des d’una mirada i una escolta externa: la de l’autor de la proposta, Edu Comelles.

Al pati exterior de l’IVAM CADA es podrà sentir un paisatge sonor contínu en què es combinen músiques, sons i ambients sonors de la festa sense solució de continuïtat. Es tracta d’una mescla evocadora i aleatoria que com un murmuri se sentirà de fons en l’ambient sonor emmudit de la ciutat d’Alcoi a causa de la crisi sanitària.

Hem volgut afegir imatges a aquesta acció exterior de la mà d’un creador icònic del món de la fotografia de festes, Crespo Colomer. La instal·lació consta de 19 imatges de la trilogia festera disposades cronològicament al voltant de l’edifici.

_

Idea original, enregistrament i mescla sonora: Edu Comelles.

Revisions: Damià Jordà i Raül Llopis.

Sons originals enregistrats en 2010 i 2011 al Partidor, el carrer Sant Nicolau, la Plaça d’Espanya, l’avinguda del País Valencià, el parc de la Glorieta i el carrer Sant Francesc d’Alcoi.