Josep Renau: fer l’art operatiu. Dissenyar l’avenir

Josep Renau: fer l’art operatiu. Dissenyar l’avenir

Josep Renau (València, 1907 – Berlín, 1982) és considerat una de les figures més destacades de l’avantguarda a Espanya. Introductor del fotomuntatge polític al nostre país, Renau va ser, així mateix, cartellista, muralista, editor, agitador i teòric de les arts. La seua primerenca militància en el Partit Comunista li va induir a promoure, fins al final de la seua vida, una concepció de l’art al servei de la revolució i el canvi social.

Entre setembre de 1936 i abril de 1938, durant la Guerra Civil, Renau va ser nomenat director general de Belles Arts del Govern de la República, càrrec des del qual va impulsar l’evacuació del Tesoro Artístico de Madrid, així com la posada en marxa del Pabelló Espanyol en la Fira Internacional de París de 1937, esdeveniment propagandístic en favor de la causa republicana en el qual Pablo Picasso va presentar la seua obra Guernica.

L’exposició planteja una revisió de la seua llarga i complexa trajectòria artística a través d’una selecció de més de cent cinquanta obres entre cartells, revistes, documents i fotomuntatges realitzats per Renau durant la seua etapa republicana, durant el llarg exili a Mèxic (1939-1958) i en l’antiga República Democràtica Alemanya (1958-1982). S’estructura en quatre apartats: Els anys de la 2a República; L’exili a Mèxic; Sèrie The American Way of Life i Renau en la República Democràtica Alemanya (RDA).

Les obres que componen esta exposició procedeixen íntegrament de la col·lecció del museu i de la Fundació Josep Renau, institució que va depositar en l’IVAM, en 1989, la biblioteca, l’arxiu i la col·lecció personal de l’artista. La mostra ha sigut anteriorment presentada en el Museo Patio Herreriano de Valladolid.

Comissariat: Ramón Escrivá i Nuria Enguita

ACTIVITATS
En el marc de l’exposició, l’equip de mediació de l’IVAM, dins de la línia L’IVAM EN VIU, ofereix recorreguts dinamitzats que es plantegen des de l’aprenentatge i el raonament crític al llarg de l’exposició.

Grups educatius, culturals i associacions
Divendres:
22 de març
12, 19 i 26 d’abril
3, 10, 17, 24 i 31 de maig
7, 14, 21 i 28 de juny
Horari: 11.30 h, 12.30 h i 17.30 h
Mediació: Sara Romero (Culturama SL)

Visites comentades per a públic general

Dissabte 4 de maig

Dissabte 18 de maig (Dia Internacional dels Museus)

Dissabte 8 juny Jornada “Renau i els seus mites”

Dissabte 13 juliol

Dissabte 7 de setembre

públic general
valencià i castellà
50 min aprox
25 persones
Mediació: Sara Romero (Culturama SL)
Horari: 12.00 h

Inscripcions